Hoppa till innehållet
"Jag taggar från New York för att ta mig till Tokyo"
18 juni 2019

"Jag taggar från New York för att ta mig till Tokyo"

Vi får en intervju med Amanda Zahui precis innan hon ska på middag med New York Libertys ägare. Efter succén med 37 poäng i en match, utnämning till sommarpratare och ett EM som hägrar är det fullt upp för svensk baskets fixstjärna. 

Vi skulle ha pratat tidigare men Amandas agent, Allison Galer, hann emellan med ett samtal. Galer har klienter som Lisa Leslie och Chiney Ogwumike och driver med stor framgång sin firma Disrupt the Game, där Amanda självklart är en av de viktigaste klienterna.

Amanda ska snart iväg på middag med sitt lag New York Liberty som nyligen slog LA Sparks på bortaplan, en match där Amanda satte nytt säsongsrekord i hela WNBA med 37 poäng.

 

JW: Berätta om känslan, när kände du att du ville "heat checka" och bara skjuta på?

AZB: Alltså i början sköt jag ju inga treor, jag hade lite lay ups och några and-1's och kände att skotten föll. Sedan efter min tredje trea så kände jag att...alltså screw it...nu kör jag.

 Amanda Zahui signalerar 3 poäng. Foto: WNBA

JW: Och det bara fortsatte...

AZB: Hahaha, ja den fjärde trean var sjuk. Jag tror den studsade typ fyra gånger på ringen innan den gick i men jag var redan på väg tillbaka, jag visste att den skulle gå i. Sedan efter den femte skrattade jag bara...men det bästa var att vi slog Sparks i Los Angeles, jag hade aldrig gjort det förut så det var extra hype.

 

JW: Hur ser du på att du spelar i WNBA inför EM, för- och nackdelar?

AZB: Mest fördelar ändå eftersom jag får spela så mycket. Jag spelar ju 25+ minuter per match och är i toppform, alltså i riktigt bra shape. Jag har sett och hört att det är högt tempo på träningarna där hemma men jag kommer att hänga med hahaha. 

 

JW: Ja, om man ser på dina stats har de ju gått upp ordentligt?

AZB: Ja, jag har bra självförtroende nu. Coachen vill att jag ska skjuta mycket och ta för mig offensivt.

Amandas coacher i New York har inte direkt varit några "provrörscoacher" som aldrig har spelat själva på hög nivå. Fram tills förra säsongen var Detroit Pistons-legenden Bill Laimbeer head coach och de två senaste åren har Katie Smith tagit över. Smith är en av världens bästa basketspelare genom tiderna och har vunnit två WNBA-mästerskap, tre OS-guld för USA och är den spelare som gjort näst mest poäng genom tiderna i WNBA.

Katie Smith, NY Liberty. Foto: WNBA

Katie Smith, head coach för New York Liberty är en av världens bästa spelare genom tiderna. Foto: New York Liberty.

 

JW: Så det finns inga nackdelar?

AZB: Jo, det är klart, jag är ju inte med tjejerna nu. Men vi har spelat ihop och jag känner dem så bra utanför planen också. Dessutom har jag fått klipp från träningarna så jag ser alla anfallsspel och jag och Frasse [Francisco Pinto, assisterande coach] kommer säkert spendera en massa tid tillsammans när jag kommer...

Det är inget som kommer att hindra oss, det är det inte.

 

JW: Har du några målsättningar med EM?

AZB: Det jag säger till folket här är att jag taggar från New York för att åka till Tokyo. OS och en medalj är helt klart målet. Vi har skrivit det på flaggan vi tar med oss överallt, det är inte bara jag, det är laget.

 

JW: Det var även målet inför EM 2015, där fick spelare och flera andra kritik för att en satte onödig press på sig själv med sådana uttalande...

AZB: Vet du vad jag ska faktiskt avbryta dig där. Jag var inte med då, faktiskt är det mitt första mästerskap nu, haha, det känns sjukt att jag är rookie men så är det. MEN det finns alltid folk som pratar om dig, som har något att säga oavsett vad du gör. Jag "borde" aldrig ha kunnat spela i seniorlandslaget, jag "borde" ha lämnat WNBA när jag inte fick några minuter och jag lovar att det spelar ingen roll vad du gör, de kommer alltid vända det mot dig.

Varför ska du alltid säga det som förväntas? Speak your mind. Lyssna på alla och må sämre. De som spelade då trodde på det och vad hade hänt om de bara skulle sagt "vi ska göra vårt bästa"? Då hade folk sagt att de är inga vinnare, de hade inga mål, förstår du?

En annan sak, tror du folk hade reagerat på samma sätt om Zlatan sagt så inför en turnering? Men om kvinnor gör det då är det annorlunda, det här med gender roles, det är absolut något jag ska prata om i P1 Sommar.

 

JW: Det är nog många som verkligen vill höra, hur gick det till när de kontaktade dig?

AZB: Jag låg i ett isbad i Ungern och fick SMS av dem, de ringde upp och förklarade idén och resten är historia, haha.

 

JW: Vad ska du prata om?

AZB: Om exakt det jag vill, helt ensam i en timme. Inga frågor jag inte vill svara på, ingen som säger vad jag ska säga. Jag kommer att prata om basketen såklart och hur jag hamnat där jag är idag. Men jag kommer också prata om jämställdhet och hudfärg och hur det påverkar ens dagliga liv.

 

JW: Skulle kunna ställa väldigt många frågor till men ska släppa iväg dig på middagen. Tack för din tid och vi syns i Riga!

AZB: Yes! Tack själv!

 

 

Både SVT och TV3 sänder EuroBasket!
Både SVT och TV3 sänder EuroBasket!
22 jun 2019

Det blir fullt ös under basket-EM när både SVT och TV3 Sport visar...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
16 jun 2019

27 juni är det uppkast i EuroBasket 2019 när damlandslaget tar sig an...

Så här går det i träningsmatcherna
Så här går det i träningsmatcherna
14 jun 2019

EM-nationerna matchar för fullt över hela Europa just nu för att förbereda...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago