Hoppa till innehållet
29 maj 2019

Den nya landslagsverksamheten (del 2)

En ny landslagssommar är snart här, och med den nyheter och förändringar - allt för att göra landslagsverksamheten bredare, tydligare och mer professionell. Landslagsansvarige Fredrik Joulamo berättar här om vad som gjorts och vad som kommer.
 
Det här är en intervjuserie på tre delar, det här är del två där vi fokuserar på ungdomslandslagen, resultatmål och selektion. Läs tidigare delar här nedan.


Sommarmånaderna innebär landslagsläger och EM-slutspel för våra U16-, U18- och U20-landslag, som antingen spelar i A- eller B-divisionen i europeiska mästerskapen. Nivåerna skapar också ibland en felaktig måttstock för hur ungdomslandslagen presterar, säger Fredrik Joulamo.

- Ambitionen i landslagsverksamheten har sedan flera år varit att fostra framtida seniorlandslagsspelare. Däremot har det i visa informella forum uttalats resultatkrav i form av "vi ska spela i A-EM".

- Vi tror att om spela A-gruppen blir en prioriterad fråga, då görs också laguttagningen med det som slutmål, och det vill vi inte. Uttagningen ska ske med seniorlandslag som slutmål. Så för våra U16 och U18-landslag som spelar EM, där finns inga resultatkrav.

Det som landslagsavdelningen istället tar fasta på är kvalitén i verksamheten för att fostra seniorlandslagsspelare. Genom nya verksamhetsbeskrivningar för respektive landslag och samtal har detta gått ut till alla landslagsstaber. Ett ungdomslandslag och dess stab utvärderas aldrig efter hur laget presterat i ett EM. Självklart är det positivt med svenska ungdomslandslag i A-gruppen, vilket till exempel kan ge tuffare motstånd och lättare att få till bra träningslandskamper, men det är inte en prioritet.

- Svenska landslag ska alltid tävla för att vinna varje match, men vi ska aldrig utvärdera vår verksamhet beroende på om vi är med i A-gruppen eller inte.

Centraliserad selektionsprocess och ingen sen selektion
Sedan Fredrik tog över som landslagsansvarig har också selektionsprocessen för ungdomslandslagen förändrats, med fokus på en mer centraliserad selekteringsprocess samt att helt eliminera sen selektion.

- Selektion, i formen av laguttagning, är ett nödvändigt ont för en baskettränare. Vi vill att våra landslagscoacher ska få koncentrera sig på att hålla i träningar och matcher, och så lite tid som möjligt till laguttagningar, förklarar Fredrik.

Mycket av tiden på ett landslagsläger för coacherna går åt till att fundera på vilka två-tre spelare det är som till exempel inte ska följa med på en turnering. Coachstaberna är med i selekteringsprocessen, då basket är ett lagspel och coacherna ska ha möjlighet att träna ihop ett lag, men med landslagsavdelningen mer delaktig så kan coacherna lägga mindre fokus på det området.

Precis som landslagsavdelningen har höjt kvalitén utanför planen, med högre standard på boende och mat, så vill man också ge spelarna de rätta förutsättningarna att prestera på högsta nivå på planen. Därför har man tagit bort modellen med sen selektering som använts tidigare. 
- Vi tror inte på modellen att samla 15 spelare till ett läger och sedan dagen innan avresa till en turnering säga till tre av dem att "ni fick inte följa med den här gången, vi gjorde en laguttagning där ni inte ingick", resonerar Fredrik.

- Vi tror att de tolv spelarna som vi redan innan läger eller turnering plockar ut för att "ni ska åka på det här lägret och sen spela den efterföljande turneringen", att om de känner den tryggheten och vet förutsättningarna redan innan, så får vi bättre presenterande spelare som i slutändan kommer kunna tillgodogöra sig mer av träningarna och förberedelserna som krävs inför matcherna och lära sig mer av verksamheten, helt enkelt.

Istället har landslagscoacherna fått tydligare instruktioner om att se över de aktiviter laget har under en sommar och förmedla platserna bättre, så inte samma tolv spelare kallas varje läger. Vi behöver fortfarande se många spelare i landslagsfärgerna, vilket gör att coacherna i vissa fall måste säga att "dig har vi sett nu två läger, vi behöver kalla dem här och se dem spela match och få chansen att visa upp sig", menar Fredrik.

Regionverksamheten är inte landslagsverksamheten
För våra yngsta ungdomslandslag, U15, har det tidigare varit en förutsättning att man ska varit uttagen till regionslag och spela Miki Herkel Cup för att ha chansen att bli uttagen till landslaget. Men så är det inte längre.

- Vi har gemensamt beslutat att detta kommer inte att finnas framöver. Det ska inte finnas deltagandekrav i region som förutsättning för landslagsspel på något sätt, säger Fredrik.

- Regionverksamheten är en viktig prioriterad verksamhet för Svenska Basketbollförbundet, precis som vår landslagsverksamhet. Men det är inte samma sak, det är inte likhetstecken däremellan.

Regionverksamheten ligger idag under SBBF:s utvecklingsavdelning, och ska fokusera på utbildning av spelare. Som geografiskt heltäckande verksamhet så gör den att man på ett effektivt sätt kan samla information om ungdomsspelare och bredda underlaget för svensk basket totalt. Detta ger såklart U15-landslagscoacherna en utmärkt möjlighet att se många spelare, vara på regionsamlingar och prata med regionscoacherna för att få mer information om spelarna. Men Fredrik är tydlig med att spela i landslaget är något alla kan aspirera mot, oavsett vad man gjort tidigare.

- Alla svenska basketspelare har möjlighet att bli uttagna till landslagsspel oavsett vad man gjort innan, var man kommer ifrån eller huruvida man har velat delta i region eller inte.

Basket i fokus på "Norrköpingslägret"
Under Kristihimmelfärdshelgen genomförs det årligt återkommande "Norrköpingslägret" för ungdomslandslagen. Tidigare har lägret fokuserat mer på fystester, men nu är det basket som gäller.

Förändringen är kopplad direkt till den analys som gjorts internt på landslagsavdelningen. Där framkommer det att landslagsavdelningen och regionverksamheten de senaste åren tagit ett allt större utbildningsansvar. Men på ett år spenderar en ungdomslandslagsspelare minst 300 dagar i sin hemmamiljö, och max 50 dagar med landslaget.

- Vi tycker att det måste ligga på föreningarna att ta "lead" i utbildningen av spelarna på ungdomslandslagsnivå, det är där huvudparten av utvecklingen ska ske. Men det är också där vi måste göra många förbättringar som krävs för att kunna ta nästa steg, menar Fredrik.

Det landslagsverksamheten erbjuder är att samla de bäst spelarna i landet att tävla och träna tillsammans, vilket är en utbildning i sig. Landslaget kan också erbjuda internationellt spel på ett sätt som är svårt i många av spelarnas hemmamiljöer.

- Vi ser nu att de här fystesterna ska ske i hemmamiljö. De ska ske på våra NIU-utbildningar, på våra RIG-gymnasier, och i vissa fall i föreningar. Spelarna ska komma med ett fysresultat med sig till Norrköping, för att vi där ska kunna träna basket istället.

Både SVT och TV3 sänder EuroBasket!
Både SVT och TV3 sänder EuroBasket!
22 jun 2019

Det blir fullt ös under basket-EM när både SVT och TV3 Sport visar...

Jag taggar från New York för att ta mig till Tokyo
"Jag taggar från New York för att ta mig till Tokyo"
18 jun 2019

Vi får en intervju med Amanda Zahui precis innan hon ska på middag med New...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
16 jun 2019

27 juni är det uppkast i EuroBasket 2019 när damlandslaget tar sig an...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago