Hoppa till innehållet
17 maj 2019

Den nya landslagsverksamheten (del 1)

En ny landslagssommar är snart här, och med den nyheter och förändringar - allt för att göra landslagsverksamheten bredare, tydligare och mer professionell. Landslagsansvarige Fredrik Joulamo berättar här om vad som gjorts och vad som kommer.

Det här är en intervjuserie på tre delar. I den första delen kommer vi att fokusera på landslagsverksamheten och hur man arbetar idag.

För 1,5 år sedan började Fredrik Joulamo sitt jobb som landslagsansvarig på Svenska basketbollförbundet. 
- Den har varit väldigt roligt, säger Fredrik om den första tiden som landslagsansvarig. Jag har ju varit en del av landslagsverksamheten under väldigt många år som coach men då skapar man sig ju en bild av hur det är. Så att få en möjlighet att under ett år, en landslagssäsong följa lagen, förstå varför vi gör vissa saker har även givit mig en aha-upplevelse.

Landslagsåret kan räknas som september till september, och då Fredrik började i januari 2018 var det ingen tanke att göra mycket förändringar "mitt i" säsongen. Istället lades fokus på att analysera verksamheten och hitta rollerna på landslagsavdelningen . 
Så det är först nu under hösten och våren som de stora förändringarna påbörjats, och den nya landslagsstrukturen växt fram.

Sedan förra året har landslagsavdelningen på SBBF växt från två till fyra personer, med tydliga roller. Henrik Smedberg och Lisa Bergroth (tagit över efter Veronica Wessman som slutade 15/5) jobbar idag som landslagskoordinatorer. Tillsammans med Fredrik sätter de ihop respektive landslags program och håller sedan kontakten med team managers, coacher och jobbar med det administrativa under hela landslagssäsongen.

André Wredlert är fysansvarig, vilket innebär att han är ansvarig för landslagens testverksamhet, belastningfrågor och även spelarnas fysträning. André jobbar både med ungdoms- och seniorlandslagen, främst mot 5v5-landslagen.

Som landslagsansvarig har Fredrik ansvar för hela verksamheten, men riktar också in sig mer på det sportsliga kring ungdoms- och seniorlandslagen, vilken basket som spelas, kvalitén på det verksamheten, samt mycket spelar- och coachkontakter.

En tydlig landslagstrappa
En stor förändring som gjorts är hur landslagstrappen ser ut och vad varje landslags verksamhetsbeskrivning ska vara. Där det historiskt funnits en större uppdelning mellan landslagsåldrar och kategorier, ska verksamheten nu vara strömlinjeformad - men ändå ta hänsyn till de olika landslagens förutsättningar.

- Nu är tanken att vi har en avdelning som jobbar med alla våra landslag, inte bara 5v5 utan även 3x3 och våra rullstolslandslag. Samtidigt som det är väldig skillnad mellan U15-landslaget, där spelarna får vara landslagsspelare för första gången, och till exempel U20, där man spelar europamästerskap och mer seniorlandslagsförberedelse, berättar Fredrik.

För en tydligare verksamhetsbeskrivning används följande termer i landslagstrappan.

Utbildningslandslag:
Utbildningslandslagen är U15 och Framtid ungdom (U17). Verksamheten är inte på något sätt inriktad på matcherna eller matchförberedelser. Det är istället en möjlighet att se många spelare, att få ett nytillskott av spelare inom svensk landslagsbasket och att att landslagsverksamhetens bas breddas.

Utvecklingslandslag: 
Utvecklingslandslagen är U16 och U18. Verksamheten blir mer förbundsstyrd och EM-styrd verksamhet. U16-spelarna ska spela sina första EM, och U18 även U18-landslagen spelar EM under sommaren. Därmed blir verksamheten lite mer inriktad mot matchförberedelse och att driva spelet fram mot slutmålet, seniorlandslagsinträde.

Prestationslandslag:
På toppen av trappan är U20, Framtidslandslag senior och seniorlandslag. De är prestationslandslag, där fokus är mycket tydligare riktat mot prestationerna, en renodlad elitverksamhet och spetsen av hela landslagsverksamheten.

Sova bättre, äta bättre - prestera bättre

Sova bättre, äta bättre - prestera bättre
En annan tydlig målsättning för landslagsavdelningen idag är att höja kvalitén på verksamheten, framförallt höja nivån på boende och kost under landslagsläger.

- Historiskt har man arbetat på ett fantastiskt sätt och lyckats trycka upp antalet verksamhetsdagar till en nivå som är bra, vilket man gjort genom att verkligen vända på varje krona och pressa ut så mycket verksamhet som möjligt i förhållande till resurserna.

- Det vi tror på nu är att vi behöver höja kvalitén på verksamheten - hur bor vi, hur äter vi, hur sover vi - den nivån vill vi gärna ta upp ett snäpp för våra ungdomslandslag.

Konkret innebär det till exempel att ungdomslandslagen ska få bo på hotell så ofta som möjligt. Detta genomfördes på Södertäljelägret vid nyår, då U16- och U18-ungdomslandslagen för första gången bodde på hotell - traditionellt har lagen bott på hårt underlag. Högre nivå utanför planen kan innebära några dagar färre tillsammans på planen, men det är ett ställningstagande som landslagsavdelningen gjort berättar Joulamo.

- Vi tror att det ger bättre kvalitet i träning om man sover bättre, äter bättre. Vi tror också att lusten att vara med i landslaget ökar, om det inte finns en känsla av att vi snålar på verksamheten, resonerar Fredrik.

Team managers för ungdomslandslagen - för mer fokus på basket
Förutom de nya rollerna på landslagsavdelningen, finns det från och med i år sex nya personer i landslagsverksamheten - team managers för ungdomslandslagen som spelar EM under sommaren. Detta för att landslagscoacherna ska kunna koncentrera sig mer på det de är där för, att hålla bra basketträningar och coacha bra matcher, vilket Joulamo av egen erfarenhet vet inte alltid kan fokuseras på.

- Jag har själv varit ungdomslandslagscoach många år och ser att det fortfarande är så, nämligen att vi begär otroligt mycket av dem som är ledare för ungdomslandslagen. För att vara ungdomslandslagscoach idag räcker det inte att vara en god ledare, du måste också vara duktig på administration, och får lägga mycket tid på administrativa göromål som FIBA-licenser, ICE-listor och kontakter.

Våra team managers för ungdomslandslagen avlasta coacherna i administrationen och samordningen under landslagsåret. Under EM-turneringerna innebär det också att de kommer fungera som överledare, där de istället för coacherna går på tekniska möten, hantera busstider och träningstider, vilket gör att coacherna kan fokusera på det de är satta där för att göra - nämligen basket.

Både SVT och TV3 sänder EuroBasket!
Både SVT och TV3 sänder EuroBasket!
22 jun 2019

Det blir fullt ös under basket-EM när både SVT och TV3 Sport visar...

Jag taggar från New York för att ta mig till Tokyo
"Jag taggar från New York för att ta mig till Tokyo"
18 jun 2019

Vi får en intervju med Amanda Zahui precis innan hon ska på middag med New...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
16 jun 2019

27 juni är det uppkast i EuroBasket 2019 när damlandslaget tar sig an...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago